Imunita dětí i ta naše, 2. čast

Imunita dětí i ta naše druhá čast

Jak přicházejí vitamíny a minerály do hry? Které konkrétní vitamíny pro děti mohou posílit imunitu?

 

Museli jste si prozatím, a to několikrát, všimnout, jaké vitamíny hrají při imunitě ústřední roli – ano,  A,D, E, K a to jsou, ještě jednou v tucích rozpustné vitamíny. Přidáním avokáda do pomazánek, tvarohu, kaší atp. nic nezkazíte, olivový olej, konopný olej, ořechy, semínka (ne oleje z nich) a živočišné tuky z masa, ryb, vajíček atp. Vitamíny rozpustné ve vodě včetně vitamínu C a B-komplexu, zejména vitamínu B6, jsou nezbytné, pomáhají udržovat imunitní systém dětí zdravý prostřednictvím specifického mechanismu působení v těle. 

 

Vitamíny jsou základní živiny, které tělo potřebuje ke správnému fungování. Nacházejí se v potravě a lze je užívat i jako doplňky stravy. Vitamíny hrají v těle mnoho různých rolí, včetně pomoci při vývoji a fungování imunitního systému. Tělo potřebuje vitamíny k produkci protilátek, bílých krvinek a dalších důležitých složek pro podporu imunity. Vitamíny také pomáhají chránit tělo před infekcí tím, že podporují naši imunitní funkci.

 Děti potřebují různé vitamíny a minerály, aby si udržely své zdraví a sílu. Nejlepšími vitamíny na podporu imunity dětí jsou vitamíny rozpustné v tucích, včetně vitamínu A, D, E a K, nebo bych to měl zopakovat ještě jednou? 🙂

 

Multivitamín (náš TIP pro děti tady) (pro muže náš TIP tady) (pro ženy náš TIP tady)

 

 

1) Vitamín A

 

Vitamín A (náš TIP tady) je vitamín rozpustný v tucích, který se nachází v potravinách a doplňcích stravy. Je důležitý pro vývoj a funkci imunitního systému. Tělo potřebuje vitamín A k produkci bílých krvinek, které jsou zodpovědné za útoky na cizí vetřelce. Vitamín A také pomáhá udržovat zdravé sliznice, které vystýlají dýchací a trávicí systém. Vitamín A je zodpovědný za udržení zdraví očí u dětí i jednotlivců. Podle National Institutes of Health je doporučená denní dávka (RDA) vitamínu A 600 mikrogramů pro děti ve věku 9–13 let a 900 mikrogramů pro děti ve věku 14–18 let. Omezení neplatí u potravin bohatých na vitamín A.

Přírodní zdroje jsou: Zelenina zelená (kapusta, špenát, brokolice), oranžová a žlutá (mrkev, batáty, dýně a jiná zimní dýně, letní dýně), rajčata, červená paprika, hovězí játra (játra obecně jsou tím nejlepším zdrojem), rybí oleje (náš TIP i pro naše nejmenší tady), mléko, vVejce.

 

 

2) Vitamín B6 (náš TIP tady)

 

Vitamín B6 je ve vodě rozpustný vitamín, který hraje důležitou roli při podpoře a funkci imunity. Podílí se na tvorbě nových červených krvinek a pomáhá udržovat imunitní zdraví nervových buněk. Vitamín B6 je také potřebný pro správnou funkci cytokinů.

Dobré zdroje vitamínu B6 zahrnují libové bílkoviny, jako je drůbež a ryby či brambory. Doporučená denní dávka (RDA) vitamínu B6 je 0,5 mg pro děti ve věku 1–3 roky, 0,9 mg pro děti ve věku 4–8 let a 1,2 mg pro děti ve věku 9–13 let.

 

 

3) Vitamín C (náš TIP tady)

 

Vitamín C je silný antioxidant, který pomáhá chránit buňky před poškozením. Podílí se také na produkci bílých krvinek, které jsou klíčové pro boj s infekcí. Vitamín C se nachází hojně v ovoci a zelenině. Je k dispozici také ve formě doplňků.

Vitamín C hraje důležitou roli při posilování imunitního systému v našem těle. Podle Linus Pauling Institute je RDA pro vitamín C 40 mg pro děti ve věku 1-3 let, 50 mg pro děti ve věku 4-8 let a 65 mg pro děti ve věku 9-13 let. Vitamínu C se nemusíme obávat ani při vyšších dávkách, protože případný nadbytek bude vyloučen stolicí. Nicméně pozor na extrémně vysoké dávky, ty mohou způsobit průjem.

 

 

4) Vitamín D (náš TIP tady)

 

Vitamín D je jedním z nejdůležitějších vitamínů pro silný imunitní systém, protože pomáhá regulovat činnost imunitních buněk. Je velmi důležité, aby děti dostávaly dostatek vitamínu D, protože nedostatek může vést ke zvýšenému riziku infekcí a autoimunitních onemocnění.

Vitamín D je důležitý při pomoci bílým krvinkám v boji proti infekcím snížením zánětu. Pomáhá také regulovat aktivitu T-buněk, což jsou typy bílých krvinek, které pomáhají bojovat proti virovým a bakteriálním infekcím. Vitamín D je nezbytný pro udržení minerální hustoty kostí v těle a je nezbytný pro maximální kostní hmotu. 

Podle Americké akademie pediatrů by všechny děti měly užívat doplněk vitamínu D. Doporučená denní dávka (RDA) vitamínu D je 400 IU pro děti ve věku 1-18 let, což samozřejmě nemůže platit, pokud je dítko či dospívající v tomto důležitém vitamínu deficitní a dávka pak může být několikanásobně vyšší.

 

 

 

5) Vitamín E (náš TIP tady)

 

Vitamín E je vitamín rozpustný v tucích, který lze nalézt v zelené listové zelenině, ořechách, semenech a rostlinných olejích (jen ty zdraví prospěšné jak jsme si naznačili výše). Působí jako silný antioxidant, což znamená, že pomáhá chránit buňky před poškozením. Je důležitý pro zdravý životní styl a imunitní systém, protože pomáhá regulovat a vytvářet imunitní buňky. Pomáhá také udržovat zdravou kůži a sliznice, které fungují jako bariéra proti infekci.

Studie ukázaly, že doplňky vitamínu E mohou pomoci zlepšit imunitní odpověď u dětí, zejména u dětí, které jsou podvyživené nebo mají určité zdravotní potíže. Přehled studií zjistil, že suplementace byla spojena se sníženým rizikem infekcí dýchacích cest u dětí. Další studie zjistila, že suplementace zlepšila imunitní odpověď u dětí s akutními infekcemi dýchacích cest.

 

 

6) Kolostrum (naše TIPY tady a tady) – viz začátek článku

 

Kolostrum neboli mlezivo je takzvané prvotní mléko savců. Tvoří se v mléčné žláze těsně před porodem a je produkováno asi 3 – 5 dní po něm. Složení kolostra je jiné než složení pozdějšího mléka – je bohaté na proteiny a zajišťuje mláďatům přísun protilátek, když ještě nejsou schopna imunitní reakce a produkce vlastních protilátek. Všechny látky obsažené v kolostru pomáhají novorozenci přežít dny, kdy se ocitá v novém prostředí.

Kolostrum je oblíbené pro své účinky při posílení imunity, prevenci a léčbě průjmu a zlepšení zdraví střev. Obsahuje protilátky a další imunitní proteiny, včetně laktoferinu (protein vázající železo), lysozymů (antibakteriální látky) a laktoperoxidázy (antimikrobiální látky) a další živiny, včetně sacharidů, tuků, vitamínů a minerálů.

 

Minerály

 

 

1) Vápník

 

Vápník může narušovat vstřebávání jiných živin. Většina dětí získává dostatek vápníku ze stravy a existují i jiné potraviny, které jsou lepšími zdroji vápníku, jako je tmavá listová zelenina a ryby. Vápník je nutné získávat ze stravy nebo formou suplementů pro udržení vápníkové homeostázy v těle. Je nezbytný pro mechanismus příštítných tělísek zahrnující metabolismus vápníku a absorpci vitamínu D. 

Doplňky vápníku nejsou pro děti za normálních okolností nutné. Podle Journal of the American Heart Association může konzumace vápníku z doplňků zvýšit riziko kalcifikace koronárních tepen. Nadměrná suplementace vápníku může vést k hyperkalcémii v těle a kosti mohou být paradoxně více ohroženy zlomeninami. 

 

 

2) Železo

 

Železo může být ve velkém množství toxické a děti jsou vystaveny vyššímu riziku přetížení železem. Nejlepší způsob, jak dětem zajistit dostatek železa, je prostřednictvím masa, drůbeže, ryb a fazolí.

Doplňkům železa je třeba se vyhnout, protože podle National Library of Medicine je předávkování železem považováno za hlavní příčinu poranění a úmrtí souvisejících s otravou u malých dětí. Doplňky železa mohou také způsobit nežádoucí účinky, jako je zácpa a žaludeční nevolnost.

Jak můžete dále posílit imunitní systém svých dětí? Aneb jak neházet imunitě vaší a vašich dětí klacky pod nohy…

Existuje mnoho věcí, které můžete udělat, abyste udrželi zdraví střev a imunitu vašeho dítěte ve špičkové formě: Pokud už opravdu teče do bot pak tyto dva velmi učinné precursory super silného antioxidantu glutathionu. (NAC náš TIP tady (pro koupi musíte být přihlášení (legislativa) a Glycín tady)

 

 

Oběcný přístup, na který se zapomína

 

1) Podávejte více ovoce a zeleniny

Nejjednodušší způsob, jak zvýšit příjem vitamínů a dalších živin u dítěte, je podávat více ovoce a zeleniny. Zaměřte se na minimálně 2-5 porcí denně. Chápu, může to být náročné, pokud je vaše dítě vybíravé. Čím barevnější je ovoce a zelenina, tím vyšší je obsah živin. Pokuste se svým dětem vštípit návyk konzumovat zeleninu a ovoce již od útlého věku, nebo jim některé druhy celé proměnit na smootie a udělat z něj díky různým tvarům nádobek třeba nanuky.

 

2) Zajistěte dětem dostatečný spánek

Studie prokázaly, že děti, které mají dostatek spánku, mají silnější imunitní systém. Většina dětí školního věku potřebuje alespoň 10 hodin spánku za noc. Podle National Sleep Foundation potřebují batolata 11 až 14 hodin spánku, zatímco předškoláci 10 až 13 hodin.

  • Batolata ve věku 1 – 2 potřebují 11 – 14 hodin
  • Děti 3 – 5 let potřebují 10 – 13 hodin
  • Děti 6 – 12 potřebují 9 – 12 hodin
  • Dospívající 13 – 18 potřebují 8 – 10 hodin 

 

 

3) Snižte stres dítěte

Chronický stres může mít negativní dopad na imunitní systém vašeho dítěte. Vytvořte pro dítě co nejméně stresující prostředí, buďte k němu vlídní, vždy jej vyslechněte a umožněte mu se vypovídat, pokud jej něco trápí. Pomozte svému dítěti zvládat stres tím, že jej naučte zdravým metodám, jako je protistresové dýchání, arteterapie či psaní deníku a pohyb na čerstvém vzduchu.

 

4) Zajistěte dítěti pravidelný pohyb

Cvičení je dalším posilovačem imunity a je nezbytné, aby se dítě dostatečně hýbalo každý den. Pravidelná fyzická aktivita je jednou z nejlepších věcí, kterou můžete pro zdraví svého dítěte udělat. Pomáhá snižovat stres, zlepšuje spánek a zvyšuje jejich celkový pocit pohody. Zaměřte se na alespoň 60 minut cvičení nebo obecně pohybu denně. Ideální je pak samozřejmě pohyb na čerstvém vzduchu, kdy podněty z okolí ještě více vybudují imunitu dítěte a zároveň podporujete zdraví očí.

 

5) Tučné ryby nebo rybí tuk (opět náš TIP tady)

DHA a EPA jsou esenciální mastné kyseliny, která se nachází v tučných rybách, jako je losos, makrela, sardinky, a samozřejmě v rybím tuku. Je známo, že jsou prospěšné mimo jiné též pro imunitní systém, zdraví očí, mozku a psychiku. Nazývají se esenciální, protože si je tělo neumí vyrobit, a musí je přijímat z potravy. Tučné ryby či rybí tuk obsahují také veškeré vitamíny rozpustné v tucích, o nichž jsme si říkali výše několikrát.

Děti by měly jíst jednu až dvě porce tučných ryb týdně.  Další variantou je pravidelné podávání rybího tuku nebo krillového oleje.

 

6) Nekupujte průmyslově zpracované potraviny

Zpracované potraviny mají vysoký obsah cukru, soli a nezdravých tuků. Mohou také obsahovat přísady a konzervační látky, které mohou být zdraví škodlivé. Snažte se v jídelníčku svého dítěte co nejvíce omezit zpracované potraviny a zvolte čerstvou vyváženou zdravou stravu, to znamená celé potraviny, minimálně zpracované.

Strava s příliš vysokým obsahem rafinovaného cukru je špatná pro imunitní systém.  Podle NHS by děti ve věku 4–6 let neměly mít více než 19 g přidaného cukru denně a děti ve věku 7–10 let by neměly překročit 24 g. Ale co si budeme povídat, nejlepší dávka cukru (bavíme-li se o přidaném, rafinovaném cukru či jiných kalorických sladidlech) je 0. Platí to tak i u vás, nebo možná do teď nechtěně házíte klacky pod nohy???

 

7) Omezte čas strávený u obrazovek a displejů

Už je to tu zase, říkáte si. Ale bohužel, je to tak. Příliš mnoho času u obrazovek může mít negativní dopad na spánek, chování a celkové zdraví vašeho dítěte. Americká akademie pediatrů doporučuje, aby děti ve věku 2-5 let netrávily více než jednu hodinu času u obrazovky denně. Pro děti ve věku 6 let a starší by čas strávený u obrazovky měl být omezen na dvě hodiny denně.

 

8) Vyjadřujte svému dítěti podporu a lásku fyzicky

Láskyplné dotyky a mazlení jsou zásadní pro emocionální, kognitivní a fyzický vývoj vašeho dítěte.

 

OBJÍMÁNÍ DĚLÁ DĚTI CHYTŘEJŠÍMI. Děti potřebují hodně smyslové stimulace, protože jejich mozek roste a vyvíjí se. Studie zkoumající děti v sirotčincích, kde byly objímány jen zřídka, zjistily u těchto dětí závažné kognitivní poruchy. Ale když byly poté tyto děti objímány 20 minut denně po dobu 10 týdnů, dosáhli vyššího skóre v hodnocení vývoje mozku.

Protože se novorozenci nejprve učí orientovat ve světě pomocí dotyku, fyzický kontakt, jako je objetí a kontakt kůže na kůži, je pro jejich vývoj zásadní. Z našich pěti smyslů se jako první vyvíjí hmat, takže vyživující dotek poskytuje stimulaci, kterou dětský mozek potřebuje pro normální růst a vývoj. 

Jak vaše dítě poroste, bude i nadále těžit z přijímání a dávání fyzické náklonnosti. Výzkum ukazuje, že děti, které jsou více mazleny, mají vyvinutější mozek.

OBJÍMÁNÍ UDRŽUJE DĚTI ZDRAVÉ. Děti potřebují více než jen dostatek živin, aby prospívaly. Když je dětem odepřen láskyplný fyzický kontakt, jejich těla nedokážou splnit očekávané milníky růstu. To může přispět ke stavu zvanému neprospívání. Ale když se jim dostává pečujícího objetí, děti se mohou velmi rychle změnit od nezdravého ke zdravému. Nikdy tedy není pozdě začít nebo zvýšit „dávkování“.

A jak to? Objímání spouští uvolňování oxytocinu, hormonu spojeného s důvěrou, bezpečím a láskou. Když se tento hormon uvolňuje, také stimuluje určité růstové hormony v těle. Zatímco vědci pokračují ve studiu komplikovaného účinku oxytocinu na tělo, zdá se jasné, že uvolňování tohoto hormonu v našem mozku napomáhá fyzickému vývoji od mladého věku.

 

 

9) Hygiena, ale odsud posud

Přílišná sterilizace prostředí, v němž se děti pohybují, a neustálé dezinfikování rukou a povrchů neprospívá jejich mikrobiomu, a tedy imunitě. Je samozřejmě v pořádku umýt si ruce, pokud je v okolí virus nachlazení nebo chřipky, ale pokud jsou děti v kontaktu se psem a pes jim olízne ruce nebo obličej, není to špatné. 

V minulosti lidé jedli mnohem více fermentovaných potravin, které obsahují bakterie. Děti byly vystaveny zvířatům, rostlinám a půdě mnohem pravidelněji. Nyní žijeme uvnitř. Sterilizujeme naše povrchy. Dětský imunitní systém se pak stává přecitlivělým. Ve svém těle máte ony malé buňky vojáků, neutrofily (o nichž jsme se zmínili výše), a když se tito „vojáci“ příliš dlouho poflakují a nemají co na práci, stanou se nevrlými a prozánětlivými. A tak když konečně uvidí něco cizího, jako je třeba pyl nebo prach, výbušně se rozpálí. Zbláznili se. To je to, co spouští astma a ekzém a často i potravinové alergie.

Vědci z Finska se rozhodli vyzkoušet, jak by přidání přírodních prvků na hřiště mohlo ovlivnit imunitní systém a mikrobiom dětí. První zjištění naznačují, že změna prostředí dětí by mohla být relativně jednoduchým způsobem, jak posílit jejich imunitní systém. Nová studie zjistila, že děti vyvinuly rozmanitější mikrobiom a měly méně zánětlivý imunitní systém, když si hrály v přírodě.

 

Ne všechny choroboplodné zárodky jsou samozřejmě prospěšné pro vývoj imunitního systému a rozlišení mezi mikroby způsobujícími onemocnění a běžnými mikroby je klíčové. Mikrobiální expozice, které pomáhají našemu tělu naučit se regulovat zánět, jsou obvykle neinfekční – ve špíně, hnijící zelenině a nečištěných vodních systémech. Jsou běžnou součástí lidského prostředí po tisíciletí. Nechte tedy své děti venku, ať se ušpiní, vždyť se koneckonců říká: „Špinavé dítě, šťastné dítě“.

 

10) Udržujte zdravý mikrobiom vašich dětí

Rozvíjející se výzkum dětského mikrobiomu naznačuje význam mikrobiomu pro vývoj imunitního systému, nervového systému a růstu. Nepříznivé změny mikrobiomu během kojeneckého věku jsou spojeny s rozvojem chronických onemocnění, jako je astma a zánětlivé onemocnění střev. Kromě toho mikrobiom poskytuje ochranu proti určitým patogenům, ovlivňuje reakce na vakcínu a mění metabolismus léčiv. 

 

Pokud se rozhodnete používat probiotika, čiňte tak ideálně ve spolupráci se specializovaným pracovištěm, kde vám/vašemu dítěti udělají rozbor mikrobiomu, zjistí jeho složení a je pak možno naprosto cíleně doplnit určité kmeny bakterií, než do sebe slepě sypat nějaké dávky nějakých bakteriálních kmenů a potenciálně tak možná naopak způsobovat mikrobiální nerovnováhu.


POZOR – i když to už jistě dneska ví snad každý, ale ne každý k tomu tak i přistupuje. Vyhýbejte se nadužívání antibiotik. Antibiotika jsou nejčastěji předepisovanými léky podávanými dětem. Bohužel mohou být extrémně škodlivé pro střevní mikrobiom. Antibiotika nejsou vždy selektivní a mohou kromě škodlivých bakterií, které způsobují infekci, zničit také spoustu dobrých bakterií. Časté užívání antibiotik může dokonce vést k budoucím zdravotním problémům. Velmi rozsáhlá studie, která zahrnovala 142 824 dětí ve věku 3–18 let, zjistila, že rozsáhlé užívání antibiotik u dětí zvyšuje riziko přibírání na váze. Výrazná expozice antibiotikům v prvních letech může také zvýšit riziko antibiotické rezistence, což může omezit budoucí používání antibiotik. Po antibiotické léčbě je užívání probiotik velmi vhodné, volte kvalitní probiotika s vysokou diverzitou, tj. 14 a více kmenů.

 

Dobré střevní bakterie je však také potřeba správně krmit, abychom si je udrželi. Zde se zase dostáváme obloukem ke stravě. Spousta ovoce a zeleniny obsahuje vlákninu, která podporuje vyvážený střevní mikrobiom naplněný spoustou přátelských bakterií. Specializovaná vláknina známá jako prebiotika (viz. výše)může ještě dále podporovat růst dobrých bakterií. Navíc, když přátelské bakterie fermentují (konzumují) tuto vlákninu, produkují prospěšné látky, které podporují zdravou výstelku střev a celkové střevní prostředí. Prebiotika najdete v mnoha různých potravinách včetně cibule, česneku, čekanky a artyčoků. Propašovat je do dětského jídelníčku může být trochu složité… Některé lze snadno skrýt například v omáčkách na těstoviny, ale můžete jako alternativu zvážit prebiotický nebo synbiotický  doplněk. 

 

11) Otužujte děti od útlého věku

Studie ukazují, že u dětí, které se více pohybují venku, je méně pravděpodobné, že v dospělosti onemocní nemocemi a mohou mít pružnější klouby, zdravější srdce a silnější plíce než děti, které tráví více času uvnitř. Studený vzduch dětem prospívá, z aktuálních průzkumů vyplývá, že děti, které se správně otužují, jsou třikrát méně nemocné.

 

  • Mějte však na paměti, že s otužování se musí začít pomalu, je to postupná věc, a v podstatě i životní postoj. Pokud je změna počasí a začíná se oteplovat, dbejte na to, abyste dítě neoblékali příliš. Hrozí, že se zpotí, a to je daleko horší. Čepice ano, ale opět pozor na pocení a raději čepici na 5-10minut sundat a opět nasadit, čas bez čepice pak postupně navyšovat.
  • Udržujte doma teplotu okolo 19 – 20 C, na spaní je ideální teplota 15 – 18 C. Pravidelně větrejte, a to i v zimě.
  • Nechte doma děti běhat nahaté, pokud chtějí – což ony chtějí a velmi rády.  I toto je nenásilná, lehounká forma otužování.
  • Nechte na jaře a v létě dětí běhat v trávě bosé a brouzdat se ranní rosou.
  • Choďte s nimi ven za každého počasí, i v dešti, ve sněhu, větru… Vždy dítě samozřejmě přiměřeně oblečte, což znamená ne málo, ale také ne moc. Oblečení můžete ubírat postupně, v průběhu týdnů, jak se vaše dítě bude adaptovat. Že je dítěti teplo, zjistíte jednoduše tím, že má teplé ruce. Pokud má studené ruce, sáhněte mu na nos. Je-li nos teplý, není to pořád ještě žádná tragédie a dítě se může snadno zahřát pohybem. Je-li nos studený, sáhněte mu na hrudník – Pokud má dítě studený hrudník, je už na organismus chladu příliš a mělo by jít co nejrychleji do tepla.
  • Otužujte děti pravidelně, už od malinka. Například miminka můžete během přebalování nechat nahatá cca 5 minut při pokojové teplotě. U dětí zhruba od 3 let můžete vyzkoušet sprchovat je na konci koupání chladnější vodou – ne studenou, a samozřejmě za předpokladu, že s tím dítě souhlasí.
  • Skvělá forma otužování je také chodit plavat, a to i do vnitřního bazénu, ale samozřejmě nejlepší je plavání venku, v řece či rybníku, a postupně můžete zkusit snižovat teplotu, za které chodíte plavat.

 

Potraviny, kterým byste se měli ve stravě dítěte vyhnout, pokud stůně

 

Je-li organismus oslabený, nemusí mu prospívat některé potraviny, které jsou za normálních okolností vhodné. Pojďme se na ně podívat.

 

Už jsme si uvedli, že nejsou vhodné vysoce průmyslově zpracované potraviny a cukr.

 

Cukr způsobuje zánět a bylo prokázáno, že snižuje imunitu oslabením bílých krvinek, navíc stimuluje množení kvasinek, což vede k nárůstu neprospěšných bakterií ve střevě, a to tělo bojující už tak s viry a bakteriemi opravdu nepotřebuje.

 

Vyhnout byste se však během nemoci překvapivě měli i ovoci, které uvolňuje histamin a přispívá tak k přetížení organismu. Hlen zesilovaný histaminem může ještě více ucpávat oblast nosu a dutin. Kromě toho má většina ovoce vysoký obsah cukru, což může vést k zánětu a snížit účinnost reakce vašeho imunitního systému na onemocnění.

 

Mléko může dočasně zahustit hlen – ne tvořit, zahustit – což způsobí, že škodlivé viry a bakterie zůstanou v těle déle. Bylo také prokázáno, že zejména plnotučné mléko zahušťuje hlen, což je opak toho, co chcete, když jste nemocní.

 

Sýr je sice výborná potravina plná bílkovin a vápníku, ale když jste nemocní, rozhodně nepomáhá uklidňovat váš imunitní systém. Jedná se obecně o spíše prozánětlivou potravinu, může snížit reakci imunitního systému vašeho těla. Plnotučné mléčné výrobky, jako je většina sýrů, jsou na seznamu potravin, které po konzumaci vyvolávají zánět.

 

Pozor také na potraviny s vysokým obsahem soli (což jsou právě většinou ty průmyslově zpracované, včetně uzenin). Příliš mnoho soli může vést k dehydrataci během nemoci. Nadbytek soli způsobuje, že se tekutiny z buněk stahují do krevního oběhu, takže buňky jsou dehydratované, což může zhoršit nebo prodloužit příznaky nachlazení a chřipky. 

 

U nás dospělých přichází v potaz i půst, a to při bakteriálním onemocnění. Při virovém raději ne a dodávejte organismu potřebné živiny.

 

Diskuze

Nákupní košík