Imunita děti a dospělých

Imunita děti a dospělých

_____________________________

Vítám Vás u prvního dílu 🙂
Jako rodič chcete udělat vše, co je ve vašich silách, aby bylo vaše dítě zdravé. Jedním z nejlepších způsobů, jak pomoci udržet váš a dětský imunitní systém silný, je podávat dítěti dobře vyváženou stravu složenou z plnohodnotných potravin, aby se zajistilo, že dostane určité základní živiny pro správný vývoj celého organismu, imunitu nevyjímaje. 


Pokud jste si doteď mysleli, že je úplně v pořádku, že vaše dítko prospívá 
dobře“ i na křupkách, sladkých cereáliích, džusech plných glukózovo-fruktózového sirupu, rohlících, ultrazpracovaných potravinářských produktech, jako jsou šunky, salámy, nekvalitní pseudosýry a dalších (prázdných potravinách), tak věřte, že právě tohle „jídlo“ je jedním z nejsilnějších faktorů, které současnou a tu budoucí imunitu ovlivňuje. A to se nebavíme o nutričních deficitech, které se nejčastěji ukáží v podobě výkyvů nálad, častých zranění, snížené schopnosti se soustředit, snížené psychické odolnosti nebo s nástupem puberty.

 

Dalším způsobem jak tento neblahý raný rytmus života dítěte zlepšit, je podávání minerálů a vitamínů, které posilují imunitu. 

 

My se samozřejmě nejprve zaměříme na přírodní formy a v článku mám pro vás extra účinný recept, který zabere během několika minut. Pořešíme prostředí a tipy které můžete udělat HNED. Pak se mrkneme na doplňky, ale s tolika různými možnostmi na trhu může být těžké zjistit, které jsou pro vaše dítě ty pravé jak z pohledu účinnosti, kvality (tady vám pomohu), tak individuálního dávkování. Pro lepší pochopení v tomto článku probereme, jaký je imunitní systém vašeho dítěte, jak funguje, a které konkrétní základní  vitamíny mohou imunitu posilovat, což samozřejmě bude platit pro každé dítě i dospělého, vyjma osob se specifickými potřebami.

 

Poskytneme také tipy, jak můžete imunitu svého dítěte dále posílit! Při případném využití našich návrhů, lze použít kód PSTEFKO10 na 10% slevu, tak ať slouží.

Je potřeba jednou pro vždy pochopit bod A, abychom se mohli dostat k bodu B a následně řešili situace bodem C. Rád bych upozornil, že i když je článek soustředěný na dětskou imunitu, najdete zcela jasné tipy také pro vaši imunitu 🙂

Co je to imunitní systém?

 

Dětský imunitní systém je komplexní síť buněk, tkání a orgánů, které spolupracují na ochraně těla před infekcí. Neustále hledá cokoli, co by mohlo tělu potenciálně ublížit. Nejen klasické viry a bakterie, ale také chemické látky přidávané do jídla, ochranné“ postřiky, fungicidy (přípravky proti houbovým chorobám a plísním). herbicidy (přípravky proti plevelům), insekticidy (přípravky proti hmyzu), pesticidy (hubení rostlinných a živočišných škůdců), plísně, ochranné filmy – s tím vším, a nejen s tím, se musí imunita dnes a denně vyrovnávat. Ano, to dnes a denně je přesně to, co ovlivňuje naší imunitu nejvíce – co do sebe každý den dáváme a čemu jsme vystaveni.
 Pokud organismus zaznamená “vetřelce”, spustí proces k jeho zničení a musí makat, a to kolikrát hned na několika frontách najednou. Však je to jeho práce, ale někdy je té práce až moc.
Imunitní systém dětí se stále vyvíjí a mohou být náchylnější k infekcím. Proto je důležité pomáhat jim imunitu budovat.

Nejlepší způsob, jak posílit imunitní systém vašeho dítěte, je zajistit, aby nemělo žádné potenciální nutriční “mezery” a dostávalo všechny živiny a základní vitamíny, které potřebují jednoduše materiál, na kterém budou stavět, a ze kterého budou do budoucna v nutných situacích těžit.

Děti v děloze nenarazí na žádné mikroby, dokud se nenarodí. Většina dětí dostane svou první velkou dávku mikrobů při narození, ideálně pokud cestuje porodními cestami, další na sále, v porodnici a při kojení. První mikrobi pomohou formovat váš imunitní systém, váš trávicí systém, dokonce i váš mozek.
Je nutné poznamenat, že vývoj mikrobiomu dítěte začíná už v prenatálním období, tedy když je dítě ještě u maminky v bříšku. Velmi záleží na mikrobiomu matky, a to nejen z hlediska, čím se těhotná žena živí, ale také v jakém žije prostředí – to znamená s jakými bakteriemi a viry se dostává do kontaktu, a také co se týče toxické zátěže, která může pocházet nejen např. ze znečištěného ovzduší, ale také z nevhodné kosmetiky či drogerie, které obsahují příliš mnoho rizikových chemických látek. Tyto látky navíc ovlivňují lidské tělo i hormonálně.

V osvícených porodnicích, zejména v zahraničí, se běžně během císařského řezu praktikuje metoda, kdy je rodičce vložen do porodních cest tampón, kterým je následně po vyjmutí dítěte z dělohy otřena pusinka a obličej dítěte.

 

Bylo dokázáno, že děti, které se narodily císařským řezem, mají jiné (méně prospěšné) složení střevní mikroflóry než děti, které prošly porodními cestami matky a napolykaly cestou ty správné a nejdůležitější bakterie. V osvícených porodnicích, zejména v zahraničí, se běžně během císařského řezu praktikuje metoda, kdy je rodičce vložen do porodních cest tampón, kterým je následně po vyjmutí dítěte z dělohy otřena pusinka a obličej dítěte. Tak je zajištěno, že první bakterie, které dítě osídlí, jsou ty správné, přátelské bakterie, které mu pomohou vybudovat silný a zdravý mikrobiom. Ideálně vývoj mikrobiomu pak pokračuje kojením, kdy dítě dále získává nejen další prospěšné bakterie, ale též protilátky a jiné důležité molekuly. V této souvislosti je též prokázáno, že děti, které se narodily císařským řezem a/nebo nebyly kojeny, mají v budoucnu vyšší sklony k nadváze a obezitě aj. Opět role mikrobiomu.

 

Pokud se teď děsíte, že to takto u vás přesně proběhlo, císařský řez a/nebo umělá kojenecká výživa, nezoufejte, na mikrobiomu se dá stále pracovat. Velmi výrazným způsobem ovlivníte mikrobiom dítěte (a tady se data malinko liší) do 3 – 5 let. Položme si otázku – V jakém věku je mikrobiom plně vyvinut? Střevní mikroflóra prochází většinou svého vývoje v rané fázi a velké změny ve složení střevní mikroflóry byly pozorovány až do 2 až 3 let věku dítěte (pokud nejste přehnaně sterilní a vaše dítě má možnost něco i v dobrém slova smyslu nachytat).
Střevní mikrobiální diverzity na úrovni dospělých však nemusí být dosaženo ani ve věku 5 let, to je dobrá zpráva. Ano, vaše tušení je správné – možnost zlepšit si zdraví i imunitu máme stále a důležité je, jaké potraviny po či při kojení dítě bude dostávat po další půl rok až rok. Proto si dejte záležet na celých, kompletních potravinách a vyhněte se všemu, co je již zpracováno, nepodávejte džusy, ale vždy celé ovoce. Mějte s ratolestí trpělivost a nevzdávejte se při prvním neúspěchu s příkrmem, ušetří vám to spoustu starostí se zdravím v budoucnu. Pamatujte, že cca 50 % talíře by měla tvořit zelenina a nějaké ovoce – i za cenu toho, že je budete mixováním míchat a maskovat.

 

Jak funguje imunitní systém vašeho dítěte?

Náš imunitní systém neustále pracuje na ochraně těla před infekcí. Dělá to tak, že identifikuje potenciální hrozby, jako jsou viry a bakterie, a napadá je. Imunitní systém vašeho dítěte má mnoho různých částí, které spolupracují, aby nás udržely zdravé, přičemž není vůbec špatné vědět, na kterou imunitu je dobré se zaměřit. Je neuvěřitelné, jak každá složka přispívá k naší ochraně před bakteriemi způsobujícími onemocnění. 
Než se podíváme na konkrétní složky imunity (imunitu jako celek), dáme si případy, kdy není úplně na místě panikařit, a kdy se děje přirozené formování imunity, která se u dětí neustále posiluje. 

Je úplně normální mít vyrovnané onemocnění doprovázené zvýšenou teplotou (tu netlumte, odeberete tak tělu možnost efektivně bojovat). Zcela normální je mít kašel – a rýma je krásný příklad imunitní reakce, i když se občas vrací měsíc co měsíc. Zejména při prvních dnech ve škole, školce, nebo při náhlé změně počasí. Znamená to, že mají děti sníženou imunitu? NE a rozhodně nejsou na místě antibiotika.

Kdy můžeme označit imunitu za oslabenou ?

– 2 a více epizod ušní infekce
– 2 a více epizod dýchacích obtíží vyžadující hospitalizaci.
– opakovaný průjem, který se vrací a/nebo trvá řádově i několik týdnů
– opakované kožní infekce
– infekce vyžadující hospitalizaci s nasazením antibiotik
– opakující se absces 
(játra, mozek)
– pakliže vaše dítě normálně neroste (tabulkové rozmezí), nebo nepřibírá s věkem na váze.

Teď přírodní antibiotika. Nebudu rozepisovat, jaký záběr a účinky jednotlivé potraviny mají, protože to si lehce vyhledáte sami. Raději je vyjmenuji a přidám slíbenou imunitu podporující BOMBU.

Okurka (1/2), zázvor (8cm kořen), česnek (10 stroužků), kajenský pepř (stačí dvě špetky), oregánový olej (kávová lžička), kurkuma (polévková lžíce), kokosový olej (rozpuštěná pol. lžíce), cibule (2 x střední), jablečný ocet (2x pol. lžíce), sůl, pepř. Zjemnit můžeme medem, stévií, xylitolem atp. (ne cukr, ani ten kokosový nebo třtinový).

Tolik na cca 10 dávek? V tomto případě stačí 1/2 nebo celý panák, může pořádně vymixovat nebo odšťavnit. Je to opravdová síla, a tak pokud plánujete tuhletu bombu podat dítěti, je nutné přizpůsobit slazení a zjistit, kdy už je to snesitelné i pro vašeho potomka 🙂

Čaje jsou samozřejmě velmi vhodné, zejména na správnou hydrataci, ale co do účinku jsou relativně slabé a je potřeba jejich účinky více koncentrovat.

 

Různé části vašeho imunitního systému

1) Kůže

 

Kůže je první linií obrany těla proti infekci. Působí jako bariéra, která chrání před škodlivými bakteriemi a viry. Možná si myslíte, že vaše kůže je jen ochranný obal vašeho těla, ale ve skutečnosti slouží jako největší orgán těla a poskytuje vám podporu imunity. Má také velmi silnou hormonální odezvu, stačí, když si představíme, jak reaguje na slunce.

To je způsobeno skutečností, že kůže, která je nejvzdálenější vrstvou těla, obsahuje žlázy, které produkují přirozené obranné chemikálie. Když je však pokožka poškozená, otevíráte se bakteriím a choroboplodným zárodkům, které mohou způsobit infekci. Proto je důležité dodržovat správnou hygienu a udržovat pokožku čistou a zdravou.

 

Jak podpořit imunitu kůže? Vnitřně i zevně.


Vitamíny D, C, E, K (mimochodem všechny tyto vitamíny jsou rozpustné pouze v tucích, tak dítě striktně vedeno bez příjmu zdravých tuků nejspíš trpí deficitem)

 

Kokosový olej (náš TIP tady). Kokosový olej pomáhá posilovat ochrannou bariérovou vrstvu vaší pokožky, zachycuje vlhkost uvnitř a udržuje pokožku pružnou a hydratovanou. Snižuje zánět. Má protizánětlivé vlastnosti, takže je prospěšný pro podrážděnou a popraskanou pokožku. Zvyšuje produkci kolagenu.

Důležitá je správná ochrana před UV zářením, ale zároveň nechceme blokovat produkci vitamínu D, jako ideální se ukazuje olej z malinových semínek (náš TIP tady 5% sleva na iherb s TEF5099) – absorbuje škodlivé UVA paprsky, brání jim v pronikání do pokožky a chrání záněty a poškození sluncem. Některé studie ukázaly, že samotný olej z červených malin má SPF mezi 28 a 50 pro UVA paprsky a až SPF 8 pro UVB paprsky.

 

 

2) Sliznice – Konec časté rýmy?

 

Sliznice jsou dalším typem bariéry, která pomáhá chránit tělo před infekcí. Lemují vnitřek nosu, úst, krku a trávicího nebo dýchacího traktu. Sliznice produkují hlen, který zachycuje bakterie a další cizorodé částice a brání jim v přístupu do těla.

Hlen produkovaný sliznicemi obsahuje také protilátky, což jsou proteiny bojující proti infekci. Když máte rýmu nebo chřipku, vaše tělo produkuje více hlenu, aby zachytilo viry.

 

Je nutný dostatečný příjem vody. Dostatek vitamínu A (palmitová forma náš TIP tady) pomáhá udržovat zdravou kůži a sliznice, které lemují nos, dutiny a ústa, navíc pomáhá transportovat SIgA přes slizniční bariéru.

 

Zinek (náš TIP tady) , který podporuje produkci antibakteriálních peptidů panethovými buňkami, stejně jako integritu základní epitelní bariéry pro další vrstvu podpory.

 

Quercerin (náš TIP tady) – Předběžný výzkum ze studií in vitro ukazuje, že quercetin by mohl poskytnout další výhody tím, že pomáhá upravovat produkci mucinu (glykoproteinová složka hlenu).

Zejména mužům může se smrtelnou nemocí rýmou (z vlastní zkušenosti 🙂 ) pomoci reishi (náš TIP tady) sušená verze do nápojů. Tekutá verze pak tady.

 

Echinacea (náš TIP tady) – Prokazatelně podporuje vrozenou imunitu. Vrozená imunita zahrnuje ochranu, kterou nabízí vaše kůže, sliznice a buňky imunitního systému, které dokážou vychytat, identifikovat a zabít určité viry a choroboplodné zárodky.

Vyživujte střevní mikrobiom pomocí prebiotické vlákniny (náš TIP tady a tady), jako je PHGG a GOS, a polyfenolů a probiotik (náš TIP tady) vzhledem k jejich zásadní roli v regulaci slizniční imunity. Například Lactobacillus spp. a Bifidobacterium spp. pomáhají udržovat slizniční bariéru jemně připravenou k působení stimulací produkce SIgA (sekreční imunoglobulin A). Zvýšené množství Bifidobacterium ve střevě pomocí suplementace galaktoligosacharidem (GOS) se tak ukázalo jako důležitý nástroj pro modulaci imunitního systému. Mezitím mohou polyfenoly z granátového jablka stimulovat růst Akkermansie, který poskytuje další ochranu slizniční bariéře.

 

Kolostrum (náš TIP (kravský) tady a (kozí) tady) – jeho suplementace může být extrémně prospěšná, protože poskytuje širokou škálu předem vytvořených imunitních molekul, jako jsou imunoglobuliny a laktoferin, působí jako prebiotikum pro Lactobacillus spp. a Bifidobacterium spp. a podporuje integritu střevní epiteliální bariéry. Navíc je ideální pro děti, vybírejte kvalitní formu a takové mléčko z kolostra a obyčejné vody mírně oslazené stévii (náš TIP tady) se u našich děti náramně osvědčilo.
Klinické studie na LIDECH ukázaly, že suplementace kolostra může pomoci zachovat SIgA a funkci střevní bariéry u sportovců. Tento výzkum zdůrazňuje potenciál kolostra zlepšit imunitní odolnost vůči fyzickému stresu obecně (kroužky a jiné fyzické zatížení vaší ratolesti).

 

Už jsme si naznačili, že ne všechno bude jen o stravě a doplňcích.  Zvládání stresu a spánková hygiena určitě sníží zátěž nervového systému, a tím i imunitního systému, a to zejména díky ochrannému účinku na slizniční imunitu. Užitečné mohou být bylinky, jako je meduňka a heřmánek.

 

 

3) Bílé krvinky

 

Bílé krvinky jsou vlastně takoví vojáci, kteří identifikují a pacifikují cizí útočníky, jako jsou bakterie a viry. Existuje mnoho různých typů bílých krvinek, z nichž každý má specifickou funkci. Nejběžnějším typem bílých krvinek jsou neutrofily, které jako první reagují na infekci a jsou zodpovědné za zničení bakterií.

Jak mohu zvýšit bílé krvinky?

Kromě vhodné konzumace potravin bohatých na vitamíny B9 (náš TIP tady), B12 (náš TIP tady), B6 (náš TIP tady) nebo jejich užívání jako doplňků může pomoci zlepšit nízké hladiny neutrofilů v krvi; mimo doplňků a jídla jim také prospívá půst. Cca po 72 hodinách bez příjmu kalorií dochází téměř k celé výměně bílých krvinek.

 

 

4) Lymfatický systém

 

Lymfatický systém je síť orgánů, cév a uzlin, které pomáhají zbavovat tělo toxinů, odpadu a dalších nežádoucích látek. Lymfocyty, které jsou typem bílých krvinek, jsou produkovány v lymfatickém systému a pomáhají chránit tělo před infekcí výrobou protilátek, které ničí cizí vetřelce.zvyrazneny text Lymfatický systém také pomáhá odstraňovat přebytečnou tekutinu z těla a transportuje tuk a živiny do buněk.

Ideální stimulací lymfatického systému je pohyb, hluboká dechová cvičení (pohyb bráničního svalu hlubokým dýcháním také pomáhá cirkulaci tekutin), správná hydratace, přístrojová nebo manuální lymfatická masáž.

Mezi vitamíny, které podporují lymfatický systém, patří vitamín A, C, E a B-6 a echinacea

 

 

5) Protilátky

 

Protilátky jsou proteiny, které jsou produkovány imunitním systémem k boji proti infekci. Nacházejí se v krvi a dalších tělesných tekutinách, jako je hlen. Protilátky se vážou na cizí vetřelce, jako jsou viry a bakterie, a pomáhají je zničit.

 

 

6) Makrofágy

 

Makrofágy jsou typem bílých krvinek, které pohlcují a ničí cizí vetřelce, jako jsou bakterie a viry. Nacházejí se v lymfatických uzlinách, slezině a játrech. 

Jak mohu zlepšit své makrofágy?
Aminokyseliny ve stravě jsou schopny regulovat funkce střevních makrofágů, zvyšují jejich fagocytární aktivitu a stimulují doplňování střevních makrofágů, stejně jako jejich sekreci IL-10. Vitamíny, zejména A a D (náš TIP tady tekutá forma) (klasická forma pro dospělé náš TIP tady) se podílejí na řízení funkcí střevních makrofágů.

 

 

7) Cytokiny

 

Cytokiny jsou proteiny, které produkuje imunitní systém, podílejí se na zánětlivé reakci, což je reakce těla na poranění nebo infekci. Cytokiny pomáhají rekrutovat další buňky imunitního systému do místa infekce. Zánětlivá reakce je komplexní proces, který zahrnuje mnoho různých buněk a chemikálií. Cytokiny hrají v tomto procesu zásadní roli tím, že pomáhají koordinovat reakci imunitního systému.

Pozor na domácí prostředí a plísně, které mohou výrazně imunitu oslabit.

Zajímá vás více ? Pak nesmíte vynechat našlapanou druhou část. 

 

 

 

Diskuze

Nákupní košík