Bazalka Posvátná

Bazalka posvátná

Bazalka posvátná, též bazalka indická, bazalka tulsi či tulasi (dále jen jako „Bazalka“), je aromatická vytrvalá rostlina  z čeledi hluchavkovitých. Pochází z Indického subkontinentu, je ale široce pěstována v celéjihovýchodní Asii, a to především z medicínských, kulinářských a náboženských důvodů. Listy a stonky této Bazalky obsahují širokou skálu fytochemických látek, jako jsou různé fenoly, alkaloidy, saponiny, steroidní látky (stigmasterol, kampesterol, β-sitosterol),ursolovou kyselinu, flavonoidy, taninya především aromatické esenciální oleje. Jejich hlavními složkami jsou eugenol, methyleugenol, karvakrol, karyofylen a nerol. 

Bazalka indická se využívá v thajské kuchynipro přípravu pokrmů z masa, rýže a mořských plodů. Sušené aromatické listy se po staletí používaly jako přírodní repelent. 

Předpokládá se, že eugenol je zodpovědný za analgetické účinky a do určité míry snižuje hladinu cukru v krvi. Obsahuje přibližně 40 – 70 % esenciálního oleje. U kyseliny ursolové, která se nachází i v jiných bylinách (levandule, oregano, tymián, hřebíček a jablečné slupky) bylo v laboratorních studiích prokázáno, že má protizánětlivé, u nádorů inhibiční účinky a snižuje hladinu cukru v krvi. 

Bazalka posvátná
Zdroj: Canva

Doplňky z Bazalky se obvykle prodávají jako prášek z listů (celé, suché, drcené listy) nebo jako extrakt (tekutý nebo prášek). Extrakty mohou být standardizovány na množství triterpenů (kyselina oleanolová a/nebo kyselina ursolová), nebo méně často eugenol. Lékopis Spojených států (USP) stanovil identitu a kvalitu listu Bazalky na základě hmotnosti těchto dvou triterpenů, která by měla představovat alespoň 0,5 % hmotnosti složky. Ačkoli by se typicky očekávalo, že extrakty budou mít vyšší koncentraci těchto triterpenů než prášek z listů, USP zatím takový standard pro Bazalku nestanovil. Extrakt z listů by měl poskytovat 90 – 125 % žádaného množství triterpenů. Olej se semen Bazalky obsahuje kyselinu linolovou (52 %), kyselinu linoleovou (17 %), kyselinu olejovou (14 %), kyselinu palmitovou (12 %) a kyselinu stearovou (3 %) a ve studiích byly prokázány jeho antibakteriální účinky a účinky na snížení glykémie. 

Předběžné klinické studie naznačují, že Bazalka může snížit příznaky stresu a úzkosti a může mírně snížit hladinu cukru v krvi u lidí s diabetem 2. typu. Chemické složení výtažků a prášků z Bazalky použité v některých studiích však nebylo dobře definováno a k potvrzení těchto zjištění je zapotřebí další výzkum. V tradiční ajurvédské medicíně se Bazalka používá k posílení celkového zdraví, pohody a dlouhověkosti a pomáhá při řešení každodenního stresu. 

Úzkost a stres, kognice  

Bazalka posvátná
Zdroj: Canva

Studie mezi 40 zdravými mladými muži zjistila, že 300 mg Bazalky (extrakt z listů standardizovaný na 2,7 % kyselinu ursolovou) užívaných 1 x denně (tj. 8,1 mg triterpenů) po dobu 1 měsíce zlepšilo  určitá měřítka kognice, jako je reakční doba a krátkodobá paměť. V jiné studii mezi muži a ženami (průměrný věk 47 let), kteří uváděli, že trpí třemi nebo více příznaky stresu (bolest hlavy, únava, zapomnětlivost, vyhýbání se lidem nebo poruchy spánku), extrakt z listů Bazalky užívaný po dobu 6 týdnů zlepšil vlastní měření celkového stresu o 39 % ve srovnání s placebem.  Žádný z účastníků neuvedl nežádoucí účinky.  Extrakt byl užíván dvakrát denně (400 mg se snídaní a 800 mg s večeří – celkem 1200 mg denně) a obsahoval více než 2,5 % triterpenových kyselin, tj. alespoň 30 mg triterpenů denně). 

Studie mezi 35 muži a ženami (průměrný věk 38 let) s generalizovanou úzkostnou poruchou, kteří neužívali antidepresiva ani léky proti úzkosti, zjistila, že kapsle obsahující 500 mg extraktu z listů Bazalky užívaná 2 x denně po jídle po dobu 2 měsíců snižuje příznaky úzkosti, stresu a deprese ve srovnání se stavem před suplementací. 

Diabetes a snížení hladiny cukru v krvi 

Bazalka posvátná
Zdroj: Canva

Ve studii mezi muži a ženami s diabetem 2. typu 2,5 gramu prášku z listů Bazalky přidané do sklenice vody a konzumované každé ráno po dobu 1 měsíce snížilo hladinu cukru v krvi nalačno a hladinu cukru v krvi po jídle o 17,6 % a 7,3 % ve srovnání s placebem.  Jiná studie mezi muži a ženami s diabetem 2 typu uvedla, že ti, kteří užívali 500 mg listu Bazalky spolu s lékem proti cukrovce glibenklamid (5 mg) denně po dobu 1 měsíce, měli větší pokles hladiny cukru v krvi nalačno (- 40 %) a HbA1c (- 30 %) než ti, kteří užívali pouze glibenklamid. Jedna 250 mg tobolka listu Bazalky byla užita 30 minut před snídaní a druhá tobolka 30 minut před večeří, a to každý den.  

Imunitní systém 

Studie mezi 22 zdravými dospělými (průměrný věk 26 let) zjistila, že 300 mg extraktu z listů Bazalky nalačno jednou denně po dobu 1 měsíce zvýšilo hladiny bílkovin imunitního systému (interferony) a buněk (pomocné T-buňky a NK buňky) ve srovnání s placebem. 

Dávkování 

Bazalka posvatna
Zdroj: Canva

Bohužel jen málo studií Bazalky poskytlo podrobné informace o chemickém složení produktů. Obecně se prášky z listů Bazalky (na prášek rozdrcené listy) užívaly v denních dávkách asi 2500 mg a extrakty (jako prášky nebo tekutiny) v denních dávkách v rozmezí 250 – 1200 mg). 

Pro většinu použití se Bazalka obvykle užívá s jídlem, aby se snížilo riziko nevolnosti. Pokud se užívá ke snížení glykémie, užívá se 30 minut před jídlem.  

Obavy a upozornění 
 

V klinických studiích bylo při použití Bazalky hlášeno jen málo vedlejších účinků, ale občas může list Bazalky způsobit nevolnost nebo průjem.  Předběžné studie na zvířatech naznačují, že vysoké dávky extraktů z listů Bazalky mohou narušit těhotenství. Z důvodu předběžné opatrnosti by ženy, které jsou těhotné nebo kojí, neměly užívat extrakt z listů Bazalky. 

Také bylo ve studiích na zvířatech prokázáno, že extrakt z listů Bazalky snižuje hladiny hormonu štítné žlázy tyroxinu (T4) v krvi. Zatím není doložen tento účinek u lidí. 

Při nákupu doplňku stravy s Bazalkou dbejte na uvedené množství triterpenů (kyselina ursolová a kyselina oleanolová), toto množství se v jednotlivých výrobcích velmi liší a měla by tomu odpovídat i cena.  

Volte doplněk pocházející z co nejčistšího zdroje, abyste se vyhnuli případné zátěži toxickými těžkými kovy (olovo, kadmium, arsen), které mohou rostliny absorbovat z půdy. To je zvláště důležité u produktů obsahujících celý prášek z Bazalky, na rozdíl od extraktů, protože kontaminanty jsou často odstraněny během procesu extrakce. 

 

 Zdroje:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16187537/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8880292/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19253862/ 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4296439/ 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5376420/ 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4874314/ 

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874111003485?via%3Dihub 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16170979/ 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3185238/ 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6245192/ 

 

 

Diskuze

Nákupní košík