Gastro Harmony – pomoc při trávení

Gastro Harmony - Všechno začíná a končí trávením

Doplněk na optimalizaci trávení, efektivní vstřebávání živin, zklidnění trávicího systému a prevenci chronických onemocnění. Tohle chce mít doma každý ve své zdravé lékarničce 🙂 Vaše babička, dědeček, maminka, nebo kdokoli z vaší rodiny ani netuší o kolik lépe se mohou cítit.

Složení Gastro Harmony bylo pečlivě a důkladně sestaveno nejen pro osoby trpící obtížemi během nebo po jídle (nadýmání, bolesti žaludku, žlučníku, hlavy, průjem, zácpa, kopřivka, chronická únava, neustálý hlad a jiné), ale také pro ty, kteří chtějí z potravy vyždímat maximum živin, dodat tělu více energie a posílit dlouhodobé zdraví. To, že je to nejvíce čistý produkt snad zmiňovat nemusím ale i přesto. Máte jistotu, že neobsahuje umělá plnidla a pojiva, konzervační látky, přidaná sladidla, barviva, aromata, protispékavé přísady ani geneticky modifikované organismy je prostě čistounký 🙂

Základními složkami jsou trávicí enzymy Pankreatin (8XNF označuje standardizovanou enzymatickou aktivitu, což znamená, že přípravek obsahuje vysoký obsah aktivních enzymů) – proteáza, amyláza a lipáza, které společně s betaínem HCl podporují štěpení sacharidů, tuků a bílkovin, což umožňuje jejich optimální vstřebávání do krevního oběhu.

Výjimečnou součástí je pankreatin, který pomáhá těm, kteří mají problém s nedostatečnou produkcí pankreatických enzymů, takže převážně lidí s cystickou fibrózou, resekce pankreatu nebo žaludku, bypass žaludku, syndrom dráždivého tračníku (IBS), zánětlivá onemocnění střev (Crohnova nemoc, ulcerózní kolitida), stárnutí, podvýživa.

Pomoc při tlém trávení

Důsledky nízké produkce pankreatických enzymů:

  • Neschopnost těla efektivně vstřebávat tuky, bílkoviny a sacharidy.
  • Vitamínové deficity: Nedostatek vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E, K).
  • Chronické průjmy a steatorea: Tuková stolice, která je důsledkem nedostatečného trávení tuků.
  • Plynatost a nadýmání: Nestrávené jídlo kvasí ve střevech, což vede k produkci plynů.
  • Hubnutí a únava: Tělo nedostává dostatek energie a stavebních látek.

Přírodní proteolytické (proteolytické znamená schopnost štěpit na fragmenty, jako jsou peptidy a nakonec jednotlivé aminokyseliny) enzymy jako papaín, bromelain a proteáza aspergillopepsin posilují trávení bílkovin a zlepšují funkce trávicího systému. Pomáhají také proti zánětům a podporují celkové zdraví trávicího traktu.

Mezi další složky patří Ox bile. 

Jedná se o extrakt žluči získaný ze žlučníku hovězího dobytka. Žlučové kyseliny, které jsou hlavní složkou žluči, pomáhají rozkládat velké tukové kapénky na menší částice, čímž usnadňují další trávení tuků. Při problémech s tvorbou nebo uvolňováním žluči, například po odstranění žlučníku, nebo jen obyčejném stresu může hovězí žluč pomoci doplnit tělu chybějící žlučové kyseliny a přispět k lepšímu trávení tuků a tím samožřejmě více energie pro vás. Hovězí žluč také podporuje vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích, mezi které patří vitamíny D, E, K a A. Úžasná pomoc při jakékoliv travicí obtíži.

Příznaky a projevy nedostatku žlučových kyselin:

  • Nevolnost po jídle bohatém na tuky
  • Nadýmání a plynatost
  • Mastná, světlá a zapáchající stolice
  • Průjem (méně často zácpa)
  • Nedostatek vitamínů rozpustných v tucích a s tím spojené zdravotní problémy (D, E, K, A)
  • Zvýšená náchylnost k infekcím
  • Únava a slabost.
Gastro Harmony Petr Štefko
ashwaghanda pomoc při trávení

Ashwagandha pomáhá regulovat stres a uklidňuje trávicí systém, protože když jste ve stresu tak vám jednoduše traví o mnoho hůře.
Díky svým adaptogenním účinkům pomáhá snižovat hladinu stresu a kortizolu v těle, čímž významně ovlivňuje kvalitu trávení.

Adaptogeny jsou přírodní látky, které pomáhají tělu přizpůsobit se různým stresovým podmínkám tím, že regulují a stabilizují fyziologické procesy.

Její protizánětlivé vlastnosti pomáhají zmírňovat záněty v trávicím traktu a jsou tak prospěšné pro lidi trpící zánětlivými onemocněními střev, jako je Crohnova choroba, ulcerózní kolitida a další. Ashwagandha pozitivně ovlivňuje střevní peristaltiku, zmírňuje zácpu a podporuje pravidelné vyprazdňování. Obsahuje různé antioxidanty, které mohou chránit trávicí trakt před poškozením volnými radikály a podporovat celkové zdraví střev. Ashwagandha má rovněž potenciál podporovat regulaci tělesné hmotnosti a zdravý metabolismus.Některé studie naznačují, že ashwagandha může podporovat produkci trávicích enzymů, a tím zlepšit schopnost těla trávit a vstřebávat živiny.

! A pozor a to už je dnes relativně známý fakt, že Ashwagandha může stimulovat činnost hypotalamo-hypofyzární-gonadální osy, což podporuje přirozenou produkci testosteronu ve varlatech u mužů a v menším množství u žen. Proč u žen? Fyziologicky optimální hladina testosteronu podporuje svalovou sílu, hustotu kostí, libido, metabolismus a celkovou vitalitu. Prospěšné zvýšení testosteronu adaptogeny (jako ashwagandha) nebo životním stylem je bezpečné a máme z něj jen samé benefity 🙂

Artičok
Je známá především svým pozitivním vlivem na zdraví žlučníku a jater, čímž se pozitivně podílí na trávení tuků. Listy artyčoky stimulují tvorbu žluči, zmírňují nadýmání a plynatost a podporují detoxikaci a regeneraci jaterních buněk.

Některé metaanalýzy naznačují, že extrakt z artyčoky může pomoci snižovat hladinu LDL cholesterolu, a tím přispět k zdraví srdce.

artičok na trávení
Zázvor na pomoc při trávení

Zázvor
Je běžně používán nejen jako koření, ale také jako léčivá rostlina s několika přínosy pro trávení. Podporuje tvorbu trávicích šťáv a enzymů, což může zlepšit zpracování potravy a vstřebávání živin. Je také známý svou schopností zmírnit nevolnost, snížit nadýmání a plynatost, ulevit od žaludečních křečí a podpořit zdravý pohyb střev, čímž podporuje pravidelné vyprazdňování. V neposlední řadě velmi pozitivně a účinně podporuje naši imunitu.

Fenykl
Rostlina oblíbená a vyhledávaná pro své prospěšné účinky na trávení. Obsahuje látky, které pomáhají uvolnit hladké svaly trávicího traktu, snižují tvorbu plynů a zmírňují nadýmání a plynatost.
Méně známý je její příznivý efekt na vylučování žluči, která je nezbytná při trávení tuků. Fenykl také obsahuje antioxidanty a protizánětlivé sloučeniny, které snižují záněty v trávicím traktu. Fenykl má antioxidační a protizánětlivé účinky, které mohou pomoci při léčbě kožních problémů, jako jsou akné nebo ekzémy. Pomáhá zklidnit podrážděnou pokožku a podporuje zdravý vzhled pleti.

Fenykl na pomoc při trávení
jablečný ocet pomoc při trávení

Jablečný ocet
Kdo do teď nemohl klasický tekutý jablečný ocet, tak tenhle práškový mu dělat problémy nebude a konečně může využít všech benefitů. Zvyšuje kyselost žaludku, čím přispívá ke zvýšené produkci trávicích enzymů a následnému důkladnému rozložení potravy. Současně pomáhá předcházet plynatosti a nadýmání.
Kyselina octová obsažená v jablečném octu je spojována s regulací hladiny cukru v krvi a tělesné hmotnosti.

Dužina papaye – prášek
Z vysušeného ovoce papáje, který se využívá pro své zdravotní výhody, zejména v oblasti trávení. Proteolytické enzymy papaín a chymopapaín pomáhají rozkládat bílkoviny a zmírňují problémy s trávením, jako je plynatost a nadýmání. Vitamíny a antioxidanty v papáje chrání trávicí systém před oxidačním stresem a zánětem, vláknina podporuje pravidelné vyprazdňování a střevní peristaltiku.

Enzym bromelain
Je získáván z ananasu a podobně jako enzym papain pomáhá rozkládat bílkoviny na menší částice, čímž usnadňuje další trávení. Antimikrobiální vlastnosti bromelainu zabraňují růstu patogenních bakterií a mohou tak pomoci udržovat zdravé střevní prostředí. Bromelain pomáhá při zmírňování problémů, jako jsou nadýmání a plynatost, nebo příznaky syndromu dráždivého střeva.

„Acid-stable“ proteáza aspergillopepsín
Je enzym, který se získává z hub rodu Aspergillus. Dokáže efektivně rozkládat bílkoviny i v kyselém prostředí žaludku a přispívá tak k lepšímu trávení a vstřebávání živin.

Enzym papaín
Proteolytický enzym získávaný z papáje. Proteolytická funkce vyjadřuje jeho schopnost rozkládat bílkoviny (proteiny) na menší částice a usnadnit tak další trávení potravy. Je také známý pro své protizánětlivé vlastnosti – zmírňuje záněty v trávicím traktu, podporuje regeneraci a rychlejší hojení tkání.

Amyláza
Enzym, který hraje významnou roli v procesu trávení sacharidů, zejména škrobů. Vylučuje se především z pankreatu a slinných žláz, ale produkuje ji i jiné orgány.
Amyláza vylučovaná slinnými žlázami zahajuje enzymatické trávení sacharidů v ústech, když se jídlo žvýká a míchá se se slinami.
Po příchodu rozžvýkané potravy do žaludku se trávení sacharidů pod vlivem HCl zastaví a pokračuje až v tenkém střevě. Tam sacharidy štěpí amyláza, kterou na základě hormonální signalizace vylučuje pankreas. Dokončení rozkladu sacharidů na nejmenší molekuly, zvané monosacharidy, probíhá prostřednictvím enzymů nacházejících se na povrchu střevní stěny. Takto rozložené sacharidy mohou být následně absorbovány střevními buňkami do krevního oběhu.
Nedostatečná tvorba amylázy může vést k trávicím problémům, jako jsou nadýmání, plynatost, únava nebo problémy s absorpcí živin.

Gastro Harmony Petr Štefko

Proteázy
Enzymy, které mají hlavní vliv na trávení bílkovin, postupně je rozkládají na nejmenší částice, zvané aminokyseliny. V lidském těle se proteázy nacházejí v žaludku, pankreatu a tenkém střevě.
Proteázy mohou být prospěšné i pro některé osoby s potravinovými alergiemi, protože dokážou rozložit bílkoviny (alergeny jsou obvykle bílkoviny) na menší, méně imunitně reaktivní složky.
Tento enzym je také schopen štěpit nestrávené proteiny, buněčné zbytky a toxiny.

Lipáza
Enzym, který hraje významnou roli při trávení tuků v našem těle. Vylučuje se především v pankreatu a jejím úkolem je rozkládat triglyceridy (hlavní typ tuků v potravě) na nejmenší molekuly (mastné kyseliny a glycerol), které mohou být následně absorbovány ve střevech.
Lipáza pracuje nejefektivněji v kombinaci s dalšími trávicími enzymy a žlučí. Žluč, kterou produkuje játra a ukládá se v žlučníku, pomáhá rozdělit velké tukové kapky na menší, čímž usnadňuje lipáze další rozklad tuků, což zvyšuje účinnost jejich trávení.
Nedostatečná tvorba vlastní lipázy ohrožuje zejména osoby s nemocemi, jako je cystická fibróza, Crohnova nemoc a celiakie.
Bez lipázy by tělo nedokázalo efektivně zpracovávat a vstřebávat tuky, což může vést k různým trávicím problémům a deficitu důležitých živin.

Betaine HCl
Pomáhá zvyšovat přirozenou hladinu kyseliny chlorovodíkové (HCl) v žaludku. Tato kyselina, která je součástí trávicích šťáv vylučovaných ze stěn žaludku během trávení potravy, vykonává několik funkcí, které jsou klíčové pro efektivní trávení a ochranu trávicího systému.
HCl hraje velmi důležitou roli při trávení bílkovin – narušuje jejich strukturu a aktivuje enzymy, které následně rozkládají bílkoviny na menší molekuly.
Dostatečná hladina kyseliny chlorovodíkové v žaludku hraje důležitou roli při ničení parazitů a patogenních bakterií a při udržování rovnováhy mikroflóry v celém trávicím traktu. Nízká kyselost v žaludku může tento proces narušit a umožnit tak mnoha mikroorganismům přežít, rozmnožovat se a způsobit infekce, záněty, žaludeční vředy nebo jiné poruchy trávení (h. pylori, klostridie, enterokoky atd.). Přemnožení patogenní mikroflóry v žaludku přispívá k uvolnění jícnového svěrače a vzniku refluxní choroby.
Optimální hladina HCl je nezbytná pro vstřebávání některých vitamínů a minerálů, jako jsou B12, železo, vápník a hořčík. Nízká úroveň HCl může vést k nedostatku těchto živin. Pokud trpíte deficitem železa, přičemž jeho příjem z potravy máte dostatečný, existuje předpoklad, že máte sníženou tvorbu HCl.
HCl uvolňuje hormony, které ovlivňují vylučování trávicích enzymů a žluči, čímž zajišťuje efektivní trávení všech makroživin.

Zajimavost: Káva na lačný žaludek může tento proces ovlivnit, a v některých případech zvýšit potřebu přídavného betainu pro udržení optimální hladiny kyseliny v žaludku, pokud káva způsobí nadměrnou stimulaci nebo podráždění.

Gastro Harmony Petr Štefko

Příznaky a projevy nedostatku HCl:
• nadýmání a plynatost
• říhání
• pálení žáhy a reflux
• pocit plnosti žaludku a únava po jídle
• zápach z úst
• nevolnost nebo zvracení
• zácpa/hnisání
• nedostatek živin (anémie, hubnutí, špatná kvalita vlasů a nehtů)
• náchylnost na bakteriální a parazitární infekce
• rozšířené cévy v oblasti nosu a tváří
• suchá pokožka, ekzémy nebo akné.

Celuláza
Celuláza je enzym, který se podílí na rozkladu celulózy, což je hlavní složka buněčných stěn rostlin. Tento enzym se obvykle neprodukuje v lidském těle, protože lidé nemají potřebné mikroby, které by ho vyráběly. Proto se celuláza často používá jako doplněk stravy pro zlepšení trávení, zejména u lidí, kteří mají problémy s trávením vlákniny.

Složení Gastro Harmony jsem citlivě a pečlivě sestavil pro vás tak, aby zlepšilo trávení nejen u lidí, kteří trpí obtížemi během konzumace jídla nebo po jídle, ale především u těch z vás, kteří chcete z přijaté potravy získat pro tělo maximum živin včetně vitamínů a minerálů, dodat mu co nejvíce energie, necítit neustálý hlad a únavu i přes kvalitní a plnohodnotnou stravu a chcete podpořit své dlouhodobé zdraví. A v konečném důsledku i ušetřit za vitamínové a minerálové doplňky, které kvůli nedostatečnému trávení nemusí vaše tělo účinně vstřebávat.

Pokud chcete žít zdravě, být aktivní pro rodinu, přátele a sebe samého, mít kvalitní spánek a cítit se fit, je prevence základním pilířem v dosahování těchto cílů. Primární složkou prevence je podpora optimálního trávení, kterou zajišťuje právě Gastro Harmony. WIN – WIN

Váš Petr Štefko

Diskuze

Nákupní košík
Vyberte svou měnu