Nebojte se cholesterolu

Nebojte se Cholesterolu

Vysoký cholesterol na LCHF/ Keto

Ketogenní strava, nebo dokonce jen strava s vyšším obsahem tuku a nízkým množstvím sacharidů, nyní získala masivní podporu jako moderní léčebná strategie na vícero frontách.

Ve skutečnosti se naše názory na tuky a cholesterol zdály být v posledních letech téměř totožné, a to že – při dodržování LCHF/Keto spousta lidí eviduje zvýšení cholesterolu.

Obecně platí, že cholesterol je poměrně špatně chápan.

Budu se snažit popsat, proč není vysoký cholesterol neodmyslitelně špatný, a jak si pohlídat některé skutečně varovné signály, že se nachazíme v zánětlivém stavu.

Znalost toho, jak cholesterol působí v těle a jak interpretovat čísla cholesterolu, Vám umožní posunout se vpřed ve znalostech a životním stylu LCHF/KETO.

Co je to cholesterol ?

Cholesterol je látka vyrobená játry – nebo jej můžeme získat konzumací ze stravy, a to převážně z pokrmů živočišného původu.

Ať už konzumujete potraviny s vysokým obsahem cholesterolu nebo ne, cholesterol bude v játrech produkován neustále.

Cholesterol slouží k řadě důležitých rolí v těle. Je kritickým konstrukčním prvkem v některých tkáních, jako je náš mozek a nervový systém. Ve skutečnosti se odhaduje, že přibližně 25% našeho cholesterolu se nachází v mozku.

Dále působí jako transportní molekula k přenosu živin rozpustných v tucích do buněk. Cholesterol slouží jako základní stavební blok pro progesteron, estrogen, testosteron, kortizol a vitamín D. Jeden z XXX důvodů proč cholesterol nutně potřebujeme, a proč jeho řízená regulace může v mnoha případech naopak uškodit.

Je cholesterol špatný?

Vysoký cholesterol byl dlouhodobě považován za špatný. Většina lidí těží z velmi povrchních informací, aniž by znali celý koncept, jak v těle cholesterol vlastně funguje.

Je skutečně vysoký cholesterol problém?

Na základě toho, co nyní víme, se sami sebe ptáme, jak může být tak důležitá molekula zároveň tak škodlivá pro naše zdraví? Když se důkladně podíváme na čísla cholesterolu, určitě existuje nějaká korelace s chorobnými procesy, avšak existují další důležitější měření, která je třeba zvážit.

Srdeční choroby

Tradičně se věřilo, že zvýšený cholesterol v krvi způsobuje aterosklerózu.

Toto je proces vytváření plaku v tepnách, který může vést k infarktu nebo mrtvici. Tato skutečnost byla/a někdy stále je – uváděna jen z toho důvodu, že kromě jiného, zmiňovaný plak obsahuje také cholesterol… ale moment, tohle není celý příběh.

Nyní víme, že tvorba plaku je vyvrcholením zánětu v místě jeho tvorby spolu s interakcí mezi vápníkem, cholesterolem a jinými biologickými látkami zprostředkovanými bílými krvinkami.

Ve skutečnosti se předpokládá, že cholesterol je používán tělem jako druh vnitřního obvazu, když se naše arteriální výstelka poškodí zánětem. To znamená, že tvorba cholesterolu v tepnách je ochranným mechanismem.

LDL

LDL znamená lipoprotein s nízkou hustotou. Je to forma cholesterolu, která je obecně považovaná za špatnou. Ve skutečnosti LDL i HDL nejsou cholesterol, jsou to dopravní prostředky.

LDL je velmi důležitá struktura, protože slouží primární úloze – transportu živin rozpustných v tucích do buněčných membrán tak, aby buňky mohly živiny používat.

LDL také pomáhá přenášet nasycený tuk na buněčnou membránu, což je další důležitá součást buněčného života. Existují různé typy částic LDL charakterizované jejich velikostí. Tyto různé velikosti částic LDL mohou přispět k různým zdravotním výsledkům.

HDL

HDL znamená lipoprotein s vysokou hustotou. Jeho primární úloha v těle je zametat částice LDL a vrátit je do jater k recyklaci. Protože LDL je velmi náchylný k oxidaci, musí být účinně odstraněn z krve. To znamená, že když je LDL vystaven chronickému zánětu, poškodí se jeho struktura a oxiduje (takový LDL je problém). Čím déle LDL zůstává v krevním oběhu a čím vyšší jsou vaše úrovně zánětu, tím vyšší je riziko srdečních onemocnění.

Z tohoto důvodu je při pohledu na ukazatele zánětu a poměr LDL k HDL nejlepším způsobem, jak interpretovat cholesterolové panely, než posuzování surových izolovaných hodnot. Vyvážené poměry těchto čísel naznačují, že vaše LDL a HDL pravděpodobně pracují správně.

Triglyceridy

Triglyceridy skutečně slouží jako zdroj energie pro buňky. Částice LDL přenášejí triglyceridy na buněčnou membránu, kde jsou rozkládány na mastné kyseliny a metabolizovány tak, aby vytvářely ATP (buněčnou energii).

Vysoká hladina triglyceridů v krvi je považována za známku špatného metabolismu.

Špatný metabolismus nebo metabolické poruchy jsou spojeny s obezitou, cukrovkou, srdečními chorobami a rakovinou. Častokrát jsou zvýšené triglyceridy vedlejším produktem inzulinové rezistence.

V těchto případech je ketogenní strava vynikající strategií ke zlepšení celkového profilu.

Velmi rozšířený mýtus bohužel uvádí, že pokud je keto strava založena na vysokém množství přijímaného tuku, musí jednoznačně zvyšovat cholesterol v krvi a následně ucpávat tepny.

Pokusím se maličko objasnit, jak to s tím cholesterolem tedy je. Existuje již mnoho studií, které ukazují na fakt, že nízkosacharidová dieta může optimalizovat hladinu cholesterolu a v podstatě i zlepšit zdraví našeho srdce i celého systému.

Přehled o tom, co potřebujete vědět o LDL, HDL a triglyceridech:

LDL slouží jako transportní molekula, která dodává živiny, stavební materiály a energii (ve formě triglyceridů) do buněk.
LDL je náchylná k oxidaci, pokud je v krevním řečišti příliš dlouho.
Úkolem HDL je vymýtit z krevního řečiště LDL, který má být recyklován – ideálně předtím, než zoxiduje.
Vyvážený poměr HDL a LDL pomáhá usnadnit funkci buněk při minimalizaci oxidace.
Snižování zánětu může být nejúčinnějším způsobem, jak zmírnit riziko srdečních onemocnění.

Strašidelná trojice

Nyní, když jsme si řekli o rolích cholesterolu, měli bychom lépe porozumět, jak spolupracují.

Vysoká hladina LDL nemusí být nutně špatná vzhledem k tomu, že máte dostatečně vysoký HDL, který vám jej pomůže odstranit z krevního oběhu – navíc je to jeden z důkazů, že nemáte chronický zánět.

Kombinace vysokého LDL, nízkého HDL a vysokých triglyceridů je známá jako strašidelná trojice a je spojena s drastickým zvýšením rizika srdečních onemocnění.

Dobrou zprávou však je, že dobře formulovaná ketogenní strava může pomoci zvýšit hladinu HDL a snížit hladinu triglyceridů. Hladina LDL pravděpodobně zůstane stejná nebo potenciálně mírně zvýšená, aby účinně přenesla triglyceridy do buněk a umožnila metabolizovat energii.

Jak ketogenní dieta ovlivňuje cholesterol?

Výzkum opakovaně ukázal, že při nízkosacharidové stravě s vysokým obsahem tuku se zvyšuje počet cholesterolu a snižuje riziko srdečních onemocnění ve čtyřech hlavních směrech.

Ketogenní dieta:

Zvyšuje velikost částic LDL do stavu, který je méně náchylný k oxidaci.
Zvyšuje množství HDL, které je k dispozici k recyklaci LDL z krve, než má šanci oxidovat.
Zlepšuje poměr LDL k HDL.
Snižuje triglyceridy a zlepšuje poměr triglyceridů k HDL.

Pokud si nevšimnete těchto příznivých změn hladiny cholesterolu poté, co jste už po nějakou dobu na dobře formulované ketogenní stravě, je potřeba zvážit další možné příčiny.

Důvody pro vysoký cholesterol na ketu

Abnormálně vysoké nebo nízké hladiny cholesterolu jsou obvykle známkou metabolických úprav nebo hlubších problémů.

Existuje několik důvodů, jako je směřování k inzulinové rezistenci, rychlý úbytek hmotnosti, zvýšení HDL, konverze štítné žlázy a chronický zánět.

Doufejme, že tato informace vám umožní lépe rozpoznat, co se děje ve vašem těle.

Rezistence na inzulín

Prvotním důvodem strašidelné trojice je inzulínová rezistence (IR). Mnoho lidí má již existující stav IR, proto ketogenní dietu začíná a často tato kombinace vede k vyššímu celkovému cholesterolu.

Klíčová příčina tkví ve špatné stravě, dlouhodobém stresu a chronickém zánětuKetogenní/LCHF životní styl pomůže ovlivnit všechny tyto oblasti a zvýšit citlivost na inzulín.

Rychlá ztráta hmotnosti?

Háček spočívá v tom, že extrémní zvýšení cholesterolu může být časté u těch, kteří zažívají rychlý úbytek hmotnosti. Je to proto, že tukové buňky, které jsme uložili v naší tukové tkáni, obsahují velké množství jak triglyceridů, tak cholesterolu. Když začneme rozkládat náš skladovaný tuk, který má být metabolizován na energii, cholesterol v krvi dočasně stoupá, a může pacienta zbytečně vystrašit. Triglyceridy z těchto tukových buněk jsou metabolizovány na energii, zatímco cholesterol nikoliv. Cholesterol se prostě uvolní do krve, kde zůstane až do odstranění játry, takže se zdá, že náš cholesterol náhle vyskočil. Tento účinek by se měl snížit, protože ztráta hmotnosti dosáhne určitého stupně. Pokud se tak nestane, nastává otázka snížení funkce jater apod.

Zvýšený HDL

Lidé na ketogenní stravě v mnoha případech uvádí, že hladina LDL zůstává stejná, nebo jen mírně klesá, stejně jako dochází k zvýšení HDL. To samozřejmě zvýší celkový cholesterol a vede k jeho vysokému obsahu.

  Systémový zánět – spolu se zvýšenou imunitní reakcí může dokonce vést ke vzniku zánětu HDL částic.

Slabá konverze štítné žlázy

Aktivní forma hormonu štítné žlázy, označováná jako T3, hraje důležitou roli při aktivaci LDL receptorů v našich buňkách. Existují primárně dva scénáře, ve kterých je tento proces potlačován, což vede ke zvýšení hladiny LDL cholesterolu.

Když štítná žláza produkuje svůj hormon, je převážně ve své neaktivní formě, T4.

T4 pak musí být převeden játry a částečně střevem do aktivního stavu T3. Pokud máte problémy s játry nebo střevem, mohlo by to bránit konverzi T3, a tedy i schopnosti aktivovat receptor LDL na buňce.

Navíc pokud je v těle chronický zánět ať už z jakéhokoliv důvodu, vždy může poškodit buňky. Nejenže to může zabránit interakci s LDL, ale nezapomeňte, že cholesterol je také opravným mechanismem pro buňky. Pokud tělo vnímá poškození buněk, zvýší hladinu cholesterolu jako prostředek k fixaci poškození, což může opět vést k navýšení celkového cholesterolu. Konečně, pokud někdo má určité nedostatky mikronutrientů, které vedou ke špatné konverzi hormonů štítné žlázy, mohlo by to také inhibovat aktivaci LDL receptorů a zvýšit LDL, což vede k vysokému cholesterolu.

Chronický zánět

Oxidující částice LDL poškozují arteriální stěny (přitahují hromadění onoho nebezpečného plaku)a signalizují výrobu většího množství cholesterolu k léčení poškozených buněk.

Jedním z primárních viníků chronického zánětu je špatná strava plná cukrů a zpracovaných rostlinných olejů.

Hladina cukru v krvi a měření inzulínové rezistence je významně přesnějším prediktoremrizika srdečních onemocnění.

Po mnoho a mnoho let, a samozřejmě i v dnešní době (2018), se mezi lékaři traduje léčení nízké hladiny HDL dodáním léku, známého pod názvem STATIN (na zvýšení hladiny HDL), který však sebou nese nespočet vedlejších účinků a má výrazně negativní dopad na různé sféry lidského zdraví. Toto riziko je násobeno časem, po který je STATIN užíván.

Doufám, že k maličké edukaci došlo ?  Jen na závěr dodám, že jeden z nejpřesnějších a nejúčinnějších ukazatelů zvýšeného rizika srdečně cevního onemocněni je tzv. CAC skan, měření míry kalcifikace, kterému se budu věnovat příště.

Link na druhé pokračování: TADY

ZDROJE:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK351

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3384065

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5981249

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2747394/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15111494

  1. West, R., Beeri, M. S., Schmeidler, J., Hannigan, C. M., Angelo, G., Grossman, H. T., … Silverman, J. M. (2008). Better memory functioning associated with higher total and low-density lipoprotein cholesterol levels in very elderly subjects without the apolipoprotein e4 allele. The American Journal of Geriatric Psychiatry : Official Journal of the American Association for Geriatric Psychiatry16(9), 781–5. PMID: 18757771
  2. Iso, H., Jacobs, D. R., Wentworth, D., Neaton, J. D., & Cohen, J. D. (1989). Serum high cholesterol levels and six-year mortality from stroke in 350,977 men screened for the multiple risk factor intervention trial. The New England Journal of Medicine. PMID: 2619783
  3. Elias, P. K., Elias, M. F., D’Agostino, R. B., Sullivan, L. M., & Wolf, P. A. (2005). Serum high Cholesterol and Cognitive Performance in the Framingham Heart Study. Psychosomatic Medicine67(1), 24–30. PMID: 15673620
  4. Dreon, D. M., Fernstrom, H. a., Miller, B., & Krauss, R. M. (1994). Low-density lipoprotein subclass patterns and lipoprotein response to a reduced-fat diet in men. FASEB Journal : Official Publication of the Federation of American Societies for Experimental Biology8(1), 121–6. PMID: 8299884
  5. Krauss, R. M., & Dreon, D. M. (1995). Low-density-lipoprotein subclasses and response to a low-fat diet in healthy men. In American Journal of Clinical Nutrition (Vol. 62). PMID: 7625363
  6. Noakes, T. D., & Windt, J. (2017). Evidence that supports the prescription of low-carbohydrate high-fat diets: a narrative review. British Journal of Sports Medicine51(2), 133–139. PMID: 28053201
  7. Raygan, F., Bahmani, F., Kouchaki, E., Aghadavod, E., Sharifi, S., Akbari, E., . . . Asemi, Z. (2016). Comparative effects of carbohydrate versus fat restriction on metabolic profiles, biomarkers of inflammation and oxidative stress in overweight patients with Type 2 diabetic and coronary heart disease: A randomized clinical trial. PMID: 28607566
  8. Van Lenten, B. J., Hama, S. Y., De Beer, F. C., Stafforini, D. M., McIntyre, T. M., Prescott, S. M., … Navab, M. (1995). Anti-inflammatory HDL becomes pro-inflammatory during the acute phase response. Loss of protective effect of HDL against LDL oxidation in aortic wall cell cocultures. Journal of Clinical Investigation96(6), 2758–2767. PMID: 8675645
Nákupní košík